TORT CUSMA LUI GUGUTA

IMG_0996    IMG_1003

Cine nu a mancat niciodata acest tort sa ridice mana! Pofticiosii sa se inspire si sa-l gateasca, iar   pofticiosii care nu sunt in stare – s-o roage pe mama/sotia/sora. Rafinatetea cremei si dulcele-acrisor al visinelor produc o explozie de sentimente, vrei sa mananci portie dupa portie; dieta se amana pentru inca o zi…

INGREDIENTE:
pentru aluat
faina – 500 gr
unt (sau margarina) – 200 gr
smantana – 200 gr
praf de copt (sau bicarbonat) – 7 gr
zahar – 2 linguri
sare
pentru crema:
smantana – 1 l
pudra de zahar – 250 gr

visine din conserve (fara samburi) pentru implutura – 600 gr

MOD DE GATIRE:
Amestecam faina cu sarea si zaharul.  Intr-un alt bol amestecam bicarbonatul de sodiu cu smantana si turnam peste faina.Untul (sau margarina) il taiem bucatele mici si il adaugam deasemenea peste faina.

IMG_0690

Amestecam compozitia pana la omogenizare si dam aluatul la frigider (pentru circa o ora), invelindu-l in pelicula de bucatarie.
Taiem 1/3 din aluat si il intindem pe masa de lucru cu un sucitor (restul va ramane in frigider), incercand sa dam foii forma dreptunghiulara.  Taiem fasii cu dimensiunile 30 cm X 6 cm si aranjam pe ele visinele (scurse in prealabil) in sir indian, unim marginile ciupindu-le.

IMG_0699    IMG_0700

Rulourile obtinute in asa fel le aranjam pe o tava tapetata cu hartie de copt (vom avea nevoie de doua tave) cu ciupitura in jos. Facem rulouri pana terminam tot aluatul (trebuie sa va iasa cam 16 bucati) si le dam la cuptorul preincalzit (175 grade) pentru 20 minute.

IMG_0705

Le lasam sa se racoreasca si pregatim crema.
Preparam pudra de zahar cu ajutorul rasnitei de cafea.

IMG_0769

Mixam 1 l de smantana cu pudra de zahar.

IMG_0774

Luam un platou destul de lung pe care sa incapa rulourile cu visine si trecem la „constructia piramidei” – aranjam 5-6 rulouri unul langa altul si acoperim cu crema.

IMG_0793

Urmatoarele  straturi vor contine cu 1-2 rulouri mai putin decat precedentele. Si asa pana terminam toate rulourile din „dotatie”. Punem in frigider pentru min 8 ore.

IMG_0807

E un tort destul de mare, asa ca il puteti face pentru serbarile, la care ati invitat mai multi oaspeti. Daca aveti meniul complex si credeti ca nu veti reusi cu tortul, va sugerez sa pregatiti rulourile cu visine cu 2 zile inainte si sa le pastrati la rece, iar in ajunul mesei festive va ramane doar sa il „inchegati”. Va garantez complimente din partea oaspetilor.

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper

Tag-uri:, , , , , ,

8 gânduri despre „TORT CUSMA LUI GUGUTA

  1. Iurie martie 13, 2013 la 8:42 pm Reply

    Si mie o bucatica va rog…

    • linagherdelescu martie 13, 2013 la 8:49 pm Reply

      Cu mare placere daca ar permite-o tehnologiile avansate! Stiu o solutie pentru pofticiosi – se pune sortuletul si se apuca de gatit! 🙂

  2. stela aprilie 24, 2013 la 9:34 pm Reply

    as vrea sa stiu de ce rulourile sau primit tari , si nu sau muiat , a stat in frijider mai mult de 12 ore . mersi mult .

    • linagherdelescu aprilie 24, 2013 la 10:33 pm Reply

      Stela, e posibil ca trebuia mai multa crema, de aia ti s-a parut mai… uscativ. De fapt, nici nu ar trebui „sa se topeasca in gura”, adica acest tip de aluat nu se inmoaie foarte mult (cum se inmoaie pandispanul, de exemplu). Dar daca este mai multa crema e mai OK. Mult succes in toate!

  3. Nadia mai 8, 2013 la 9:38 pm Reply

    Imi lasa gura apa 🙂 … arata foarte gustos!!!! Bravo!!!

    • linagherdelescu mai 8, 2013 la 11:10 pm Reply

      Nadia, iti multumesc pentru aprecieri! In domeniul culinar latura estetica este la fel de importanta ca si gustul bucatelor. Ca sa mancam cu placere trebuie sa ne placa ceea ce vedem in farfurie. Iti doresc numai bine!

  4. Vika martie 28, 2014 la 12:04 pm Reply

    Am facut acest tort de cateva ori . Simplu de realizat …si cand te gandesti ca visinile sunt secretul. Datorita lor nu este deloc gretos, ba dimpotriva : racoros si usor de digerat.

    • linagherdelescu octombrie 21, 2015 la 3:27 pm Reply

      Vica, a trecut un an de zile si intamplator am dat de comentariul tau! Nu m-au anuntat cei de la WordPress ca tu ai fi scris 😦 Imi pare foarte rau! In privinta tortului ai freptate – este foarte gustos. Zilele acestea am gasit o reteta ruseasca, conform careia nu se pun oua in aluat, Vreau sa incerc si fara oua, poate astfel se imbiba mai bine crema.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

floricacuisine

Welcome to my cuisine! Let's cook!

Evelina's Food

Rețete gustoase și sănătoase!

OSPĂȚ VEGAN

Bucate vegan pe gustul tău, un adevarat ospăț

EMY'S KITCHEN

BUCATARIA EMILIEI

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: