TORT CU MIERE sau MEDOVIK

IMG_1146

Va spun din start ca prepararea acestui tort necesita ceva timp. Dar daca il gustati o data veti dori sa-l faceti din nou. Partea buna e ca blaturile se pot face intr-o zi (va ia cam o ora), iar crema si inchegarea tortului o puteti amana pana in ajunul sarbatorii (blaturile se pot pastra invelite intr-un prosop de bucatarie sau intr-o punga de hartie pana la o saptamana).

INGREDIENTE:                             TIMP ESTIMAT- 90 min

pentru blaturi:
oua – 2
zahar – 1 pahar
unt – 60 gr
miere de albini – 2 linguri
bicarbonat – 1,5 lingurite
faina – 3,5 pahare (450 gr)
pentru crema:
1 l de smantana sau frisca
zahar – 2 pahare

MOD DE GATIRE:

IMG_1984

Untul, zaharul si mierea le punem la baia de aburi, amestecam pana la topirea lor definitiva. Adaugam ouale si mai amestecam pitin. In total toate procedura de mai sus dureaza 15 min.
Luam cratita de pe aburi si adaugam bicarbonatul, dupa care punem iarasi la aburi. Astepatam cam 5 minute, amestecand periodic.
Acum adaugam faina si framantam aluatul.

IMG_2011

Luam cate o bucata de aluat considerand ca trebuie sa ne iasa 7-8 blaturi. Si aici o remarca – cat timp facem blaturile unul cate unul lasam restul aluatului in cratita de pe aburi, tinand focul foarte mic, in caz contrar se va raci untul si mierea din compozitie, iar aluatul se va intari si nu vom putea intinde foile.
Deci, luam cate o bucata de aluat si o intindem cu sucitorul. Blaturile trebuie sa iasa nu foarte groase, dar nici foarte subtiri (in acest caz se vor rupe).

IMG_2018

Ca sa obtinem un disc perfect luam un capac (al meu avea diametrul de 25 cm), il punem peste blatul intins si taiem cu un cutit ca in imagine.

IMG_2021

Punem la foc o tigaie destul de mare ca sa poata contine  un blat, o presuram cu faina si coacem blaturile, unul cate unul,  intorcand si pe cealalta parte.  La inceput pare comlpicat, dar  dupa cateva foi coapte se capata indemanare 🙂 Eu fac in felul urmator: presor faina pe tigaie, pun foaia de aluat atent, avand grija sa nu se  deterioreze, o las aprox. 1 minut, dupa care iau un fundisor (carpator) rotund si rastorn foaia din tigaie peste el (partea coapta trebuie sa vina deasupra). Acum ca am rasturnat-o o fac sa alunece cu partea necoapta inapoi in tigaia, pe care am pus-o iar pe foc. Peste inca un minut rastorn foaia gata coapta pe acelasi carpator (e mai complicat sa explici decat sa executi, deci incercati ca sa vedeti cum e). Cat timp se coace un blat trebuie sa reusim sa il intindem pe urmatorul  (acest lucru trebuie sa-l facem destul de repede, pentru ca blaturile se coc cu usurinta). Si asa pana terminam aluatul.

IMG_0777

Cu ajutorul unui mixer batem smantana cu zahar, dupa care ungem fiecare blat. Inainte de a asambla tortul putem insiropa blaturile, dar nu este
Aceasta este varianta clasica, dar in timp gospodinele au „complicat” lucrurile – se pot adauga nuci faramitate, visine sau prune uscate. Eu am alternat visinele cu nuci.

IMG_2095    IMG_2103

Decoram cum ne place mai mult (sau cum ne pricepem mai bine 🙂
Punem  tortul in frigider pentru cel putin 8 ore.

Sa aveti o sarbatoare frumoasa!

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper

Tag-uri:, , , , , , ,

10 gânduri despre „TORT CU MIERE sau MEDOVIK

  1. Florentina martie 11, 2013 la 1:56 pm Reply

    Mmmmm, tortul asta pare sa fie tare bun, arata foarte bine!!!! O sa incerc si eu sa-l fac….
    Ciaooo Lina, un abbraccio! 🙂

    • linagherdelescu martie 11, 2013 la 3:06 pm Reply

      Draga mea Florentina! Ma bucur ca ti-a placut cum arata tortul. Cand te gandesti sa vii la mine anunta-ma ce vrei sa-ti gatesc 🙂 E valabil tot ce este pe blog!

  2. cesslava noiembrie 11, 2013 la 2:17 pm Reply

    Foarte buna reteta asta de Medovic! O am inca de la mama, si am facut-o de nenumarate ori deja, doar ca coc turtele in cuptor: iese o bunatate de torta de te lingi pe degete! 🙂

    • linagherdelescu noiembrie 11, 2013 la 2:39 pm Reply

      Buna si varianta cu coptul blaturilor in cuptor, doar ca economisim energia (electrica sau gazul) atunci cand le coacem pe tigaie. Si ai dreptate – tortul este nemaipomenit de bun. Recent am descoperit reteta unui tort asemanator, doar ca in aluat se adauga cacao si nu se face totul la baia de abur, ci pur si simplu in cratita pusa pe foc. Am si gatit acest tort, asa ca reteta va urma pe blog. 🙂

  3. mikaela iunie 23, 2015 la 11:34 am Reply

    Stiu de ceva vreme de Medovik,insa de foi coapte la tigaie habar n-aveam.Interesanta varianta aceasta si o voi incerca.Aluatul cu miere se intinde greu,adevarat,de aceea trebuie sa fie cald.
    Pentru crema,totusi ,2 pahare zahar nu e cam mult ?

    • linagherdelescu iunie 23, 2015 la 12:17 pm Reply

      Salutare, Mikaela! Reteta traditionala cere anume acea cantitate de zahar. Daca ti se pare prea mult, si in general nu consumi alimentele prea dulci, poti micsora cantitatea de zahar. Si aici iti voi dezvalui un secret – atunci cand gatesc un desert dupa o reteta noua neaparat miscorez doza de zahar, asa imi place mai mult.

  4. mikaela iunie 23, 2015 la 1:06 pm Reply

    Cam asa procedez si eu,cu toate ca imi plac dulciurile.Spre exemplu ,la 1 l frisca batuta nu pun mai mult de 2 linguri zahar.Cred ca frisca este mult mai gustoasa asa,foarte putin indulcita.Dar,daca folosim smantana acra,sa zicem ca necesita putin mai mult zahar.

    • linagherdelescu iunie 23, 2015 la 1:25 pm Reply

      Ai perfecta dreptate.
      Ca sa mai impartasesc un secret iti voi spune ca acum cativa ani am descoperit frisca vegetala indulcita deja de producator. Proportia zahar/frisca este OK, se bate cat ai clipi din ochi, in doar un minut. Nu este un produs tocmai „natural” – contine si cateva E-uri si ulei de palmier, dar, fii de acord, nu este consumata in fiecare zi. Pana si medicii spun ca produsele mai putin naturale nu produc un impact negativ asupra sanatatii daca nu le folosim decat foarte rar.

  5. Anya august 23, 2015 la 11:17 pm Reply

    Salutare ! Spuneti-mi va rog,as putea sa combin blatul din Medovik N1 cu crema din Medovik N2 si daca pot sa inlocuiesc cu ceva bicarbonatul sau in genere sa nu-l pun ? Tare as fi vrut cu smantana sa fac crema,dar nu gasesc aici, unde ma aflu ! Va multumesc anticipat ! Numai bine !

    • linagherdelescu august 24, 2015 la 10:54 pm Reply

      Anya, sincera sa fiu nu am incercat niciodata sa inversez aceste doua retete de Medovik, deci, nu poti sa-ti garantez rezultatul ideal daca o vei face tu. Atunci cand am facut aceste torturi nu am notat o deosebire foarte mare intre blaturile obtinute, deci, s-ar putea sa mearga blaturile de la Nr.1 cu crema de la Nr.2. Cat priveste bicarbonatul, poti sa-l inlocuiesti cu praf de copt (citeste atent instructiunile de pe pliculet ca sa vezi cate grame de praf de copt poti folosi la cantitatea de faina ceruta in reteta). Cat priveste smantana: nici eu nu locuiesc in patrie, stau in Italia de mai multi ani, iar smantana o cumpar de la magazinele romanesti sau rusesti. Daca te hotarasti sa experimentezi cu Medovik-ul zi-mi si mie cum ti-a iesit. Bafta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

floricacuisine

Welcome to my cuisine! Let's cook!

Evelina's Food

Rețete gustoase și sănătoase!

OSPĂȚ VEGAN

Bucate vegan pe gustul tău, un adevarat ospăț

EMY'S KITCHEN

BUCATARIA EMILIEI

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: