SARMALE IN FOI DE VITA-DE-VIE

IMG_6215    IMG_6216

Sarmalele in foi de vita-de-vie sunt preferartele mele. Gustul acrisor al frunzelor se combina perfect cu celelalte ingrediente (cel putin asa simt eu). Daca sunteti de aceeasi parere va poftesc sa facem impreuna o craticioara de sarmale (cam 5 portii).

INGREDIENTE:

carne tocata mixta (porc si vita) – 400 gr
orez – 250 gr
ceapa – 1-2 buc.
morcovi – 2-3 buc.
telina – 1 tulpina
pasta de rosii – 3-4 linguri
suc de rosii (bulion) – 250 ml
foi tinere de vita-de-vie
sare, piper
ulei – 5-6 linguri

MOD DE GTIRE:

Spalam bine orezul, il oparim cu apa clocotita si il acoperim cu un capac. Intre timp ne ocupam de legume. Curatam si tocam ceapa si morcovul, tulpina de telina o taiem rondele. Calim toate legumele in cateva linguri de ulei.

IMG_6169    IMG_6173

Adaugam carnea tocata si amestecam bine pana cand carnea isi schimba culoarea, saram si piparam. Inabusim inca 10 minute, dupa care adaugam pasta de rosii si mai lasam la foc alte 10 minute.

IMG_6175    IMG_6177

Lasam sa se raceasca si ne ocupam de foile de vita-de-vie – le spalam foarte bine si le oparim cu apa clocotita.Peste 5-10 minute scurgem apa.
Scurgem si orezul de apa si il amestecam cu umplutura din carne. Mai ajustam de sare si piper.
Acum luam cate o frunza de vita si punem pe ea o lingurita de orez cu carne, rulam frunza, dand sarmalelor forma rotunjita sau triunghiulara (eu aleg a doua varianta).

IMG_6181    IMG_6188

Aranjam sarmalele straturi intr-o cratita, fundul carea l-am acoperit cu foi de varza sau cu aceleasi foi de vita-de-vie. Dupa ce am facut toate sarmalele amestecam 250 ml de suc de rosii cu apa si putina sare si turnam peste sarmale, ca sa le acoperim.

IMG_6191    IMG_6193

Punem cratita la foc mediu-mare pana da in clocot, dupa care facem focul mic si fierbem inca 1 ora.
Astept comentarii! In zona voastra cum se fac sarmalutele?
Sa aveti pofta!

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper

Tag-uri:, ,

8 gânduri despre „SARMALE IN FOI DE VITA-DE-VIE

  1. corina mai 16, 2013 la 2:14 pm Reply

    numai bune pentru timpul de afara :)))))

    • linagherdelescu mai 16, 2013 la 8:51 pm Reply

      Acum se culeg frunzele de vita-de-vie – sunt tinerele. Cat priveste timpul de afara…mie imi plac sarmalutele tot anul.

  2. Donciu Maria iulie 25, 2013 la 9:35 pm Reply

    Eu sarmalutele in foi de viata le fac fara morcovi si telina in schimb pun verdeata marar si patrunjel si toate le amestec cu carnea si orezul necalite,asa este mai sanatos.Ies aromate si gustoase.

    • linagherdelescu iulie 30, 2013 la 9:51 am Reply

      Interesanta varianta ta, Maria. Eu am mers pe varianta traditionala, dar, ai dreptate, cu conceptiile alimentare contemporane, cand mancarea sanatoasa este apreciata de tot mai multa lume – reteta ta merita incercata! Multumesc pentru idee!

  3. marcela noiembrie 12, 2013 la 4:04 pm Reply

    si eu pun legume la sarmale dar intr-adeva nu le calesc ci le toc impreuna cu carnea,orezul il oparesc, deasemeni pun verdeata,la cele cu varza pun putin leustean(le da o aroma deosebita).ce nu pricep, spre rusinea mea cum sa le dau forma triunghiulara.daca stie cineva sa-mi raspunda.nu ca ar avea alt gust doar de placerea diversificarii.multumesc mult!

    • linagherdelescu noiembrie 12, 2013 la 4:26 pm Reply

      Marcela, se vede ca provenim din regiuni diferte – nu am mai auzit de leustean in sarmale cu varza. Cred ca e o idee buna si merita de incercat! Iti trimit prin posta electronica un fel de schema de „invartit triunghiurile”.

      • marcela noiembrie 13, 2013 la 1:10 pm

        multumesc pt.raspuns si maine ma voi stradui sa le fac.as mai dori o reteta (deosebita) de ostropel daca se poate.eu fac acel sos ingrosat cu faina care este destul de bun dar nu ca cel pe care il facea bunica la tara.nu ma gandeam eu in copilarie sa cer retete si acum nu mai este.si mai facea o tocanita cum mama mea nu a reusit niciodata s-o faca.cred ca mare parte din gust il dadea focul unde gatea.avea in curte un loc numit „focar” si pe o plita facea niste mancaruri grozave si de-aia cred ca fumul de lemne era secretut acelui gust de neuitat.deci cu alte cuvinte m-ar interesa si o reteta de tacana de pui.te pup dulce si inca odata multumesc!

      • linagherdelescu noiembrie 13, 2013 la 10:16 pm

        Draga Marcela! Cred ca in copilarie toti suntem impresionati de cum gateau bunele noastre. Eu imi amintesc cu nostalgie de piftia bunicii, fiica-mea pomeneste deseori ciorba mamei mele (ambele dragele noastre nu mai sunt in viata, spre marele nostru regret). Cred ca ostropel „ca la bunica” n-o sa mai gusti niciodata :(, si nu pentru ca nimeni nu il mai face la fel de bun, ci pentru ca acel gust il asociezi cu imaginea bunicai, cu casuta si curtea ei, cu acel foc… Si daca lipsesc aceste bucati de puzzle imaginea nu mai e la fel.
        In curand voi posta si o reteta de ostropel. Mult succes in viata! Te pup!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

floricacuisine

Welcome to my cuisine! Let's cook!

Evelina's Food

Rețete gustoase și sănătoase!

OSPĂȚ VEGAN

Bucate vegan pe gustul tău, un adevarat ospăț

EMY'S KITCHEN

BUCATARIA EMILIEI

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: