TORT NAPOLEON

IMG_3876

Nu se cunoaste cu exactete originea acestui tort, doar ca pentru prima data a fost nominat  in cartea  Cuisinier françois de François Pierre de La Varenne in 1651. Francezii il cheama millefeuille, italienii millefoglie, iar noi il stim cu numele de napoleon.
Am avut doua optiuni pentru acest tort – sa pregatesc acasa blaturile sau sa le cumpar la magazin. Pana la urma am decis sa castig timp si sa cumpar doua confectii de blaturi foietaj deja copt. Deci, a trebuit sa pregatesc doar crema si sa asamblez blaturile.

INGREDIENTE (10 portii):

blaturi din foietaj deja coapte – 6 buc.
stafide – 50 gr
nuci – 0,5 pahare
pentru crema:
lapte – 500 ml
oua – 2 buc.
faina – 60 gr
zahar – 150 gr
smantana sau frisca – 500 ml
zahar pudra – 50 gr

MOD DE GATIRE:

Deci, daca avem blaturile gata nu ne ramane decat sa pregatim crema. Trebuie sa va spun ca pentru tortul napoleon mereu am facut crema patisera, doar ca de data aceasta am decis sa incerc o noua modalitate – am pregatit doua tipuri de crema (patisera si chantilly), care, combinate dau nastere la o noua crema – crema diplomatica. Este o crema fantastica, va recomand!
Deci, pentru crema patisera punem laptele la foc mic si il lasam sa se infierbante, iar intre timp batem ouale cu zaharul pana se dizolva acesta din urma. Adaugam si faina, amestecam pana la disparitia cocoloaselor si turnam peste laptele foarte fierbinte. Amestecam incontinuu si stingem focul dupa ce crema da in clocot. Acoperim cu pelicula pentru a evita formarea pelitei la suprafata cremei.

IMG_3735    IMG_3743

Lasam sa se raceasca si pregatim si crema chantilly – batem smantana cu pudra de zahar.

IMG_3749

Cand s-a racit crema patisera o amestecam foarte bine cu crema chantilly.
Si acum putem asambla tortul. Eu am facut unul mai mare, deaceea am folosit doua confectii a cate trei blaturi de foietaj. Tortul napoleon se face in trei straturi, deci, am alipit cate doua foi in fiecare strat ca sa il fac mai „lung”.
Asadar, ungem fiecare blat cu crema diplomatica, presuram cu stafidele (inmuiate in prealabil si scurse bine) si miezul de nuca (faramitat).
E bine sa avem un blat in plus, pe care sa il faramitam si sa presuram tortul de jur imprejur cu „faramiturile” obtinute.
Lasam doua ore la temperatura ambientala dupa care punem tortul nostru in frigider pentru min 8 ore. Din propria experienta pot sa va spun, insa, ca tortul se inmoaie cel mai bine in 24 de ore.

IMG_3753    IMG_3758

IMG_3786

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper

Tag-uri:, , , , , , ,

3 gânduri despre „TORT NAPOLEON

  1. Viorica martie 12, 2014 la 12:24 pm Reply

    arata foarte apetisant

  2. Viorica martie 12, 2014 la 12:24 pm Reply

    Imi vine sa mananc imaginile:))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

floricacuisine

Welcome to my cuisine! Let's cook!

Evelina's Food

Rețete gustoase și sănătoase!

OSPĂȚ VEGAN

Bucate vegan pe gustul tău, un adevarat ospăț

EMY'S KITCHEN

BUCATARIA EMILIEI

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: