Pita sau lavaș

IMG_5899

De ceva timp eram in cautarea unei retete de pita care sa nu contina untura si sa fie destul de moale pentru a putea fi  umpluta si indoita, rulata etc.  Imi amintesc de pita pe care o facea mama pe timpul copilariei mele – la noi acasa se numea turta si se gatea doar atunci, cand dintr-un motiv sau altul lipsea painea, turta era solutia urgenta care scoatea din impas gospodina. Era buna, mai ales pentru ca nu era gatita foarte des si, deci, foarte dorita – disparea ca prin minune in decurs de putine ore. Dar, conform exigentelor mele de astazi, adica dorind o pita maleabila, reteta mamei mele nu este perfecta – turta nu mai este destul de moale odata ce se raceste. Am tot cautat retete si am tot gatit pite pana am gasit varianta perfecta (pentru mine).  Daca vrei si tu o pita pe care o poti umplea cu diferite bunataturi si consuma la iarba verde sau intr-o excursie – te poftesc sa gatesti dupa urmatoarea reteta.

INGREDIENTE:

pentru 5 pite:

faina – 400 gr
bicarbonat – 2 gr
sare – 1 lig-ta
ulei de masline (dar merge si de floarea-soarelui) – 5 linguri
lapte caldut – 200 ml
rozmarin (optional)

MOD DE GATIRE:

Cernem faina, o amestecam cu bicarbonatul, sarea si rozmarinul, dupa care adaugam uleiul si iarasi amestecam. Adaugam laptele putin cate putin si incercam sa obtinem un aluat omogen. Framantam bine, formam o bila pe care o lasam sa se odihneasca jumatate de ora, acoperita cu pelicula alimentara. Peste 30 de minute dividem aluatul in 5 parti egale si formam respectiv 5 bile, pe care le framantam si arasi le lasam 10 minute la odihnit.

IMG_5884    IMG_5889

Luam pe rand  bilele si le intindem  in foi rotunde destul de subtiri, dupa care le strapungem in cateva locuri cu dintii unei furculite.
Incingem o tigaie antiaderenta  la foc mediu si punem pe ea  prima foaie. Coacem  pe ambele parti pana cand capata culoare frumoasa. Procedam la fel si cu celelalte foi. Voilà, nimic complicat!

IMG_5890    IMG_5891

Daca vrem ca pita sa ramana moale pana a doua zi ar fi bine s-o pastram intr-o punga de polietilena, deoarece venind in contact cu aerul prea multe ore, dupa toate legile fisicii, pita poate deveni dura.

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

floricacuisine

Welcome to my cuisine! Let's cook!

Evelina's Food

Rețete gustoase și sănătoase!

OSPĂȚ VEGAN

Bucate vegan pe gustul tău, un adevarat ospăț

EMY'S KITCHEN

BUCATARIA EMILIEI

Gustosel

Descoperă bucuria de a găti acasă!

blog cu sare si piper

Un blog pentru toti cei pasionati de bucatarie, retete rapide, bucate gustoase si sanatoase

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: